Zoals jullie hebben gelezen bleek ons meisje een verborgen reflux te hebben. De ‘gewone’ reflux is vaak wel bekend maar welke zijn er allemaal nog meer?
Bij een (verborgen) reflux stroomt de maaginhoud (voeding en maagzuur) van je baby terug de slokdarm in. De maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Soms herkauwen ze de voeding op die manier. De oorzaak van terugstromen is een niet volledig ontwikkeld maagklepje, hij sluit niet volledig of de sluitspier is verslapt. Bij de gewone reflux stroomt het omhoog en wordt het weer uitgespuugd, variërend van kleine beetjes tot halve flessen. Bij een verborgen reflux loopt de voeding ook het slokdarm weer in maar slikt de baby deze vervolgens weer door. Hierdoor gaat de zure voeding twee maal door de slokdarm wat een scherpe pijn geeft. Op den duur kan de slokdarm hierdoor ontstoken raken. Omdat de baby in het geval van een verborgen reflux niet spuugt is het vaak lastig te diagnosticeren vandaar de naam ”verborgen” reflux” ook wel gecompliceerde reflux genoemd.
Symptomen
- Niet spugen
- Zure lucht uit de mond
- De baby maakt veel slik bewegingen, vooral na de voeding
- Huilen bij het plat neerleggen (tijdens verschonen en aankleden)
- Pijnlijk, rood gezicht en veel krijsen
- De baby wil veel drinken, drinken verzacht de keel of juist helemaal niet willen drinken
- Afwijkend drink gedrag; onrustig, gretig beginnen en weer afhaken
- Vaak de hik
- Slaapt kort en / of niet veel
- Hoesten, rochelen, kwijlen of hees klinken
- Op den duur een groeiachterstand of gewichtsverlies, door de pijn van de ontsteking zal de baby niet meer gaan eten
De artsen zijn terughoudend in het starten met medicatie of onderzoeken om de diagnose te bevestigen. Onderzoeken als gastroscopieën en 24 uur PH testen worden alleen in ernstige gevallen uitgevoerd.
Wat zijn de adviezen?
- De voeding verdikken –> nutriton met Johannesbroodpitmeel, wel altijd eerst overleggen met de hoofdbehandelaar (kinderarts, CB of huisarts) omdat het obstipatie en krampen kan geven
- Min 30 min na de voeding rechtop houden
- Matras in bed iets omhoog (40-50 graden) bij het hoofdeinde
- Overdag veel omhoog houden door de baby bijvoorbeeld in een draagdoek te drager
- Op de houding letten. Vaak zal de baby gaan overstrekken waardoor de reflux erger wordt. Probeer te corrigeren naar een ronde houding , rond ruggetje en schouders
- Op zoek gaan naar beste voedingstijden en hoeveelheden, ene baby heeft baat bij meer voedingen maar minder per hoeveelheid per keer en de ander naar minder vaak op een dag met grotere hoeveelheden
- Zo min mogelijk lucht tijdens het drinken binnen krijgen –> bij borstvoeding op aanlegtechnieken letten, bij flesvoeding op ventielen
- Tijdens verschonen niet aan de benen omhoog optillen maar opzij rollen
Andere vorm van reflux is de atypische reflux, hierbij komt de maaginhoud in de luchtwegen terecht waardoor problemen met de ademhaling kan ontstaan. Ook kan er bronchitis, astma of keelontsteking optreden. Maar wat opvallend is dat er bij deze vorm apneus kunnen voorkomen, precies dat wat ons meisje liet zien. Maar omdat het niet opgevangen is voor we de voeding hebben ingedikt staat er verborgen reflux in de papieren. Voor de behandeling maakt het natuurlijk niet uit maar waarschijnlijk had zij dus een atypische reflux of een combinatie van beide heeft haar behandelend arts verklaard (als reactie op terugstromen in slokdarm zal ze ook haar adem hebben kunnen inhouden wat ook de verklaring voor apneus geweest kan zijn).
Minder vaak voorkomende oorzaken voor refluxen zijn chronische verstopping van de darm waardoor de darmen op de maag drukken, voedselallergie (meestal koemelkallergie) en een vernauwing in de slokdarm.
Behandel fase 1 t/m 4
- 1 Algemene adviezen; na de voeding baby half uur rechtop houden en kleinere hoeveelheden per keer te geven.
- 2 Bij flesvoeding de voeding indikken
- 3 Medicatie; prokinetica –> domperidon, de voeding komt sneller in de dunne darm terecht en kan niet terugstromen de slokdarm in.
- 4 Medicatie; maagzuurremmers maakt maagzuur minder zuur waardoor er geen beschadiging met terugstromen ontstaat in de slokdarmwand.
Nieuwe richtlijnen adviseren buikligging bij reflux maar dit geeft ook hoge kans op wiegendood vandaar dat dit altijd eerst met een kinderarts moet worden bekeken. Iedere baby is anders en het word per keer bekeken. In zeer ernstige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd, de kinderarts zal ik dat geval doorverwijzen naar een kinderchirurg.
Een reflux zal meestal bij het eerste levensjaar verdwenen zijn. De klepjes functioneren dan goed en er zal dan ook geen voeding meer omhoog komen.
babybytes / minimi / ouders van nu / gezondheid.infonu