HELLP dag 2018 en terugblik van 2017

      Geen reacties op HELLP dag 2018 en terugblik van 2017

Op 3 november vindt dit jaar de HELLP dag plaats het thema is dit jaar; Hellp wat brengt de toekomst? Als sprekers zijn uiteraard een gynaecoloog en kinderarts aanwezig. Zelf ben ik ook benieuwd naar een andere gastspreker; een dochter uit een HELLP zwangerschap, zij komt vertellen over de effecten van geboren worden uit een hellp zwangerschap op haar leven.

Vorig jaar was ik voor het eerst naar de HELLP dag, de geboorte van ons meisje was toen pas enkele maanden geleden. De dag hebben mijn partner en ik als zwaar ervaren, ik zal dan ook niet adviseren om hetzelfde jaar nog naar de HELLP dag te gaan, alles is dan te vers.

Graag deel ik met jullie de belangrijke punten van vorig jaar;

  • Eén keer per jaar de bloeddruk bij de huisarts laten controleren en bloed prikken om je bloedsuiker en cholesterol te controleren.
  • Vrouwen met in de voorgeschiedenis PE of HELLP hebben een hoog risico op problemen met de bloedvaten. De richtlijn die de huisartsen nu volgen bij vrouwen na PE of HELLP is vanaf 55 jaar de bovenstaande controles te doen. Op de HELLP dag was te horen dat dit niet meer klopt, er komen nl veel eerder problemen en dan loop je achter de feiten aan. Het advies is dan ook om het advies van de gastspreker te volgen (gynaecoloog) door dit te bespreken met de huisarts. Eventueel kan je contact met de HELLP stichting op laten nemen voor de nieuwe richtlijnen. HELLP vrouwen zullen 14 jaar eerder klachten ontwikkelen dan mannen die roken, het getal staat daar op 6 jaar.
  • Zorg dat je zelf weet wat je bloeddruk is dan weet je wat voor jou normaal is. Neem een bovenarm meter en neem deze één keer mee naar de huisarts om te kijken of ze hetzelfde meten. Als de bloeddruk lang stabiel blijft kan je overgaan naar één keer per maand meten. Tijdens de dag werd nog eens extra benadrukt dat het heel belangrijk is om de bloedruk te blijven controleren, dit is de enige controle die je zelf kan uitvoeren.
  • Wanneer er bij inspanning klachten ontstaan zoals bv maagklachten, kramp in de kaak, bleke huid of vermoeidheid neem deze klachten dan serieus. Ze zouden op hart problemen kunnen wijzen, zie ook het 2e punt met betrekking tot risico.
  • Als dochter uit een HELLP zwangerschap heb je een hoog risico om ook HELLP te ontwikkelen in je zwangerschap, wanneer je zelf voor de duur van 34 weken bent geboren is de kans om zelf ook HELLP te ontwikkelen nog hoger.
  • Tot slot wat te doen als de bloeddruk verhoogd is. Neem de afwijkende waardes altijd serieus en gooi het zelf niet op stress. Wanneer de bloeddruk een stijgende lijn laat zien is dit een indicatie om het vaker te meten. Wanneer een doorverwijzing naar een specialist nodig is vraag dan om een vasculair internist, bloeddruk problemen bij vrouwen en het HELLP syndroom is namelijk geen ”standaard” verhaal. Er zijn ziekenhuizen die zelf een nazorg poli hebben zoals het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam, zij hebben een FUPEC poli (follow up pre eclampsie polikliniek) mocht je dit niet hebben controleer dan wat je zelf kan en maak verder goede afspraken met de huisarts.

hellp.nl

aanwezige hellp dag 2018; o.a artsen uit het Academisch Ziekenhuis Maastricht, Utrecht en Rotterdam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *