Kauwslangen
De volgers van het eerste uur weten vast dat eten nog wel een dingetje was voor ons meisje. Drinken ging goed maar eten gaf problemen. Ze is overgevoelig, ook in haar mond, haar braak reflex zit ook nog erg voorin de mond met als gevolg dat ze een hele makkelijke spuger is. Hierbij viel keer op keer op dat ze niet goed kauwt op haar eten, hele stukken worst kwamen met braken weer omhoog. Na contact met de kinderarts gingen wij weer naar logopedie. Daar kon ze in vrijwel één oogwenk zien dat ze een gevoelig meisje is en snel overprikkeld is. De logopedist gaf ook aan dat haar mond gevoel haar snel overprikkeld en dat het belangrijk is om te ontprikkelen voor het eten. Er kwam een trampoline in huis omdat grove bewegingen ontprikkelen en zij springen wel prettig vindt. Een andere wellicht logische stap is zorgen dat ze niet te moe is voor het eten, dat zorgt namelijk ook voor minder dempingmogelijkheden. Het ontprikkelen voor het slapen, voor het aankleden geeft haar rust en je ziet dat ze hierdoor echt veel minder spuugt. Het is niet 100 % weg maar wel hele stukken minder, gelukkig want het leek mij niet goed voor haar slokdarm. Dan was daar nog het technische deel; het kauwen zelf, ondanks overdreven voordoen begreep ze niet wat en hoe ze dat moest doen.
Bij logopedie kreeg ze een kauwslang, deze durfde ze niet in haar mond te doen, na het dagen zelf voor te doen en het leuk te houden ging ze het ook proberen. En toen pakte ze het heel snel op, verschillende diktes / weerstand, met allemaal ging het goed. Als ze nu eet en ik zeg; goed kauwen dan zie je dat ze dat nu ook doet, ze heeft het heel goed en snel opgepakt. Een hele verbetering dus! Ze pakt zo nu en dan uit zichzelf ook de kauwslangen erbij om op te kauwen, alleen maar fijn want wellicht kan ze hierdoor later ook dempen. Ik heb haar ook een ketting met siliconen kralen gegeven zodat ze als zij wil kan kauwen en dempen, dit zal bv later op school ook prettig zijn als ze hierdoor ontprikkeld. Er zijn wel nog wat punten van aandacht met eten, ze stopt eten vaak achterin de mond (door hoge braak reflex) propt haar mond vol (overprikkeling, ander mondgevoel) waardoor zij kleine beetjes tegelijk krijgt of juist heel zodat ze echt af moet happen, braakt makkelijk en vergeet uit zichzelf snel dat ze goed moet kauwen maar we zijn op de goede weg. De kauwslangen gaven haar een duwtje in de rug waardoor we nu een heel stuk verder zijn gekomen. Zoiets simpels, ik wilde jullie deze tip niet onthouden 🙂
Informatie over de kauwslangen
Deze kauwslangen heten theratube, te koop als TheraBand tube per 1,5 meter, ze zijn bedoeld om te zuigen, bijten en kauwen.
Iets in je mond hebben en er op sabbelen, zuigen of bijten is een hele prettige en veelgebruikte strategie om spanning kwijt te raken, stoom af te blazen of om concentratie hoog te houden. Niet voor niets zien we om ons heen kinderen en volwassenen die op hun pen of potlood bijten, iets eten of drinken, nagels bijten of op hun haren kauwen.
Theratube komt tegemoet aan de behoefte om iets in de mond te hebben. Het rubber spaart de tanden en daarbij blijven pennen, potloden en kleding buiten schot. Door het kauwen wordt ook de mondmotoriek gestimuleerd. Bij het eerste gebruik kun je de slang uitkoken met wat citroen druppels om de rubbersmaak te verwijderen. Daarna kan je het bijtmateriaal met water en zeep reinigen.De slangen kunnen de hele dag gebruikt worden, afhankelijk van de behoefte.