Musthaves

      Geen reacties op Musthaves

En dan komt de dag dat je eindelijk met je complete gezin naar huis mag, heerlijk, een beetje spannend maar vooral heel, heel erg fijn!

In deze blog een aantal musthaves om in huis te hebben wanneer je een prematuur geboren kindje hebt.

Hydrofiel doek om geborgenheid te bieden; Om het gevoel van de baarmoeder te creëren maak je een boog van de hydrofiel, deze leg je in een boog ter hoogte van haar hoofd (in de wieg / ledikant). Onze dochter gaf dat rust, ze zoekt de boog echt op en gaat daar tegenaan liggen. We hebben ze ook volop gebruikt om haar in te bakeren, zeker als ze overprikkeld was, werkte dat de eerste weken super. Later wilde ze graag duimen en zijn we daarmee gestopt maar toen kon ze ook over naar een slaapzak wat voldoende hielp.

Magnetron sterilisator; Een handig hulpmiddel om de flessen en spenen uit te koken. Toen ik nog zwanger was vond ik het een sta in de weg, overbodige luxe en vooral dus niet nodig, een pan water op het vuur laten koken en hierin steriliseren volstaat prima. Echter veranderde mijn mening toen onze dochter prematuur op de wereld kwam. Doordat haar weerstand lager is, is hygiëne nog belangrijker. Daarom hebben we er toch één aangeschaft voordat ze naar huis kwam. En nu 9 maanden later ben ik nog steeds erg blij met deze aankoop, hij wordt nog iedere dag gebruikt.

Babynest; Als prematuur ouder heb je van de verpleging al regelmatig gehoord over het belang van het na creëren van de baarmoeder, een baby nest is hier een uitstekend hulpmiddel voor. Ik heb van mijn tante een babynest gekregen. Deze is bij de thuiskomst van ons meisje direct in gebruik genomen, en ik moet zeggen, zowel zij als ik zijn een enorme fan hiervan. De eerste maanden hebben we hem gebruikt om met het nestje naast mij op bed of in de box te liggen. Voor in de wieg gebruikte we toen hydrofieldoeken om een rand te maken boven haar hoofd, het nestje past niet in de wieg. Toen ze overdag in haar ledikant ging slapen hebben we hem daar in gelegd en wat vindt ze het toch heerlijk in haar nestje. Zodra je haar erin legt tast ze rond waar de randen liggen en gaat ze met haar hoofd tegen de bovenste rand liggen. Ik zie haar dan letterlijk tot rust komen. Nu 9 maanden later ligt ze er nog altijd in, het netje wordt steeds wat hoger gelegd want de dame groeit natuurlijk. Ons nestje heeft een open onderkant waardoor hij niet te krap wordt. Wanneer ze meer zal gaan bewegen en/of het nestje haar belemmert ga ik hem eruit halen Maar voorlopig lijkt het er niet op dat dit nodig zal zijn.

Voedingskussen met XXL hydrofiel doek; Het voedingskussen als hulpmiddel om te gebruiken bij het eten geven is natuurlijk ruimschoots bekend maar door haar fysiotherapeut hebben we hem ook op een andere manier kunnen gebruiken. We hebben hem als soort poef / zitje gebruikt, Jazz wilde veel rondkijken. Zien kon ze snel en het vele slapen werd ook minder maar doordat ze motorisch achterstand had kon ze niet veel en dat frustreerde haar enorm. Haar fysiotherapeut gaf ons de tip en dat was voor haar een groot succes. De voedingskussen moesten we in een rondje neerleggen, hierover heen een grote hydrofieldoek leggen en deze zover mogelijk instoppen onder het kussen. In het midden ontstaat dan een deuk waar ze in gelegd werd, ook bij deze constructie heeft ze rondom de geborgeheid, net als in de baarmoeder. Je moet er wel goed op letten dat de rand waar haar hoofd komt stevig is, genoeg vulling in het kussen. Je maakt er een soort donut van, waar ze dan in het midden komt te liggen. De eerste weken heeft zij hier met veel plezier in gelegen, een wipstoel was te groot, werd ze onzeker en onrustig in. Als een koningin lag ze hier heerlijk in rond te kijken bv in de box naar de mobile.

Handalcohol; Desinfecteren, desinfecteren – de dagen bestaan uit niets anders. Ook thuis gelden bij ons de regels van het ziekenhuis. Wanneer er bezoek kwam waren ze gedoseerd van harte welkom maar moest er eerst gedesinfecteerd worden, gezien de lage weerstand wel zo verstandig.

Verzwaren met pittenzak; Wellicht is voor prematuur ouders het begrip verzwaren net zo bekend als voor ons. Ons meisje was vreselijk onrustig in het ziekenhuis als haar groene sterretje niet bovenop haar buik lag, zij had dat echt nodig om te aarde. De verpleging zei dat het thuis niet meer nodig zal zijn, dat ze daar overheen groeit. Eenmaal thuis merkte ik dat ze wel degelijk baat had door iets van gewicht op haar te leggen. Maar de kipkep was te licht en kruiken te zwaar. Uiteindelijk ben ik rond gaan kijken en heb ik een baby pittenzak aangeschaft. Wat een geweldig ding! Het gewicht is perfect voor haar, doordat hij te verwarmen is hebben we hem ook tegen krampjes gebruikt. Een ander perfect detail zit hem in de oren, ik had een konijn uitgekozen met 2 lange oren, welke zij vaak vast hield. Het bootst de navelstrengen na, dubbel rust effect dus. Want ze houd maar al te graag wat vast. Dit is overigens nooit weg geweest, als ze nu in slaap valt heeft ze ook 9 van de 10 keer wat vast. Maar dit vast houden is meer omdat ze het fijn vindt, de eerste maanden was het meer een must, niet stil voor ze wat vasthoudt. De pittenzak voor baby’s in konijnenversie is dus een enorme aanrader. Als ze een drukke dag gehad heeft leg ik hem nog steeds op haar buik en dat geeft nog altijd rust. Als ze er last van heeft gooit ze hem zelf een gooi maar dat komt weinig voor vandaar ook dit voorwerp in de musthaves blog.

Wubbanub; In het ziekenhuis kreeg ze haar eerste soothie, thuis uiteindelijk een wubbanub aangeschaft. Dit is een leuk knuffeltje met de vervolg speen er op, de speen zit vast in de knuffel. En wat heeft ons meisje daar een hoop plezier van gehad! Als jullie kleintje ook verknocht is aan haar soothie uit het ziekenhuis dan kan ik de wabbanub aanbevelen. Door de knuffel is hij makkelijk te vinden, kan ze hem vasthouden en er troost uit halen. De bedoeling is dat ze op de borst blijven liggen wanneer hij los gelaten wordt dit deed hij bij ons niet maar toch een hele fijne opvolger van de speen uit het ziekenhuis. En hij ziet er nog leuk uit ook, ook heel fijn hij kan gewoon in de sterilisator kan.

Alarm matje; Aangezien ons meisje nog regelmatig stopte met ademen, de zogenoemde apneus, baarde mij dit nog wel zorgen voor als ze thuis is. Ook al waren het korte pauzes en kon dit volgens de artsen niet echt kwaad.Om te voorkomen dat ik geen oog dicht zal doen als ze thuis was besloot ik online te kijken wat voor opties er zijn. Zodoende kwam ik op een sensor matje uit, de nanny care. Een matje die een alarm geeft wanneer er meer dan 30 sec geen adem gehaald wordt, dezelfde criteria als in het ziekenhuis. Ik zeg niet dat iedereen met een prematuur hem aan moet schaffen maar voor mij was het wel een uitkomst. Het geeft mij rust en dat komt mijn bedrust ten goede. Het is een mat die je onder de matras ter hoogte van de rug van de kleine neerlegt, aan het einde zit een snoer met een kastje welke je makkelijk vastklikt aan de wieg of ledikant. Middels een aan en uit knop stel je hem in, er knippert dan een groen lampje zodat je ziet dat hij werkt en dat bv de batterijen niet leeg zijn. Hierdoor is het ook een prettig nachtlampje geworden. Ik heb hem uitgetest voor gebruik en hij werkt uitstekend. Ik heb hem tweedehands via marktplaats op de kop getikt en daar ben ik op de dag van vandaag nog blij mee.

Medicatie toedien hulpmiddelen; Ons meisje ging met een hoop medicatie naar huis, welke via de speen van haar fles gegeven kon worden. Echter is dat geen gesloten systeem waardoor het niet hygiënisch is. Via de apotheek een spuit gekregen en op die manier via haar wangzak gegeven, zoals ze het ook in het ziekenhuis doen. De spuit is wel een gesloten systeem en kan ook in de sterilisator. In heb uiteindelijk ook een speciale speen aangeschaft om medicatie toe te dienen, dit is een speen met daaraan een soort medicijn reservoir waar de medicatie in gedaan kan worden, deze draai je op de speen, door hier aan te zuigen neemt de kleine de medicatie in. Er zijn hier verschillende van op de markt, google op medicijnen – fopspeen en kies er één uit waar je je goed bij voelt. Medicatie hebben ze altijd nodig (vitamine D) en met zo’n systeem kan je goed in de gaten houden of alles binnen komt.

Mobile boven de commode; Tijdens de zwangerschap had ik al bedacht om een mobile boven de commode te hangen, zodat de kleine wat om naar te kijken heeft tijdens het verschonen. Ik heb zelf een houten mobile met vlindertjes eraan gemaakt en ze vindt hem prachtig. Aangezien prematuren vaak de biologische leeftijd aanhouden voor wat betreft de visuele ontwikkeling kunnen ze al snel goed zien en doen dan ook niets liever dan dat. Doordat de motoriek vaak wat achter loopt is het des te belangrijker om visuele prikkels aan te bieden. De fysiotherapeut vond het daarom ook goed dat ze tijdens het verschonen ook wat om naar te kijken had. Op die manier werd voorkomen dat ze gefrustreerd op de commode lag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *