Functionele spierkracht meting (FSM)

      Geen reacties op Functionele spierkracht meting (FSM)

Bij het revalidatiecentrum wilde ze weten hoe het met onze dochter haar kracht was en dus is de FSM afgenomen. Deze score heeft haar eigen fysio niet eerder afgenomen omdat ze dat niet nodig vond. Ze kan zo ook zien dat het niet optimaal is en dus zal het onnodig belastend en voor onze dochter, confronterend zijn.  De test moest nu wel uitgevoerd worden om objectief vast te stellen dat haar spierkracht minder is om de hulpmiddelen aan te kunnen vragen. Maar wat houd deze meting in? Wat wordt er gedaan?

Tijdens deze test wordt de functionele spierkracht bepaald, wat zeggen wil ; de kracht die nodig is voor een bepaalde activiteit van kinderen van 4 t/m 10 jaar. Tijdens de test worden de armen en been spieren getest, zowel links als rechts.

Explosieve kracht = korte / eenmalige kracht

Anaerobe functie = het vaker herhalen van de opdracht 

De FSM vergelijkt de functionele kracht van kinderen met die van hun leeftijdsgenoten. Hierdoor kan je beoordelen of de kracht achterblijft t.o.v. een nulgroep (vergelijkingsgroep). De FSM bestaat uit 8 items, 4 voor de bovenste en 4 voor de onderste extremiteiten.

Tijdens de test moest ze o.a.

  • zover mogelijk gooien met zware pittenzakken, zowel onder als bovenhands, gevolgd door nogmaals gooien maar nu met de rug gesteund / plat, tegen de muur
  • vanaf afgetekend punt zover mogelijk springen met de voeten gesloten
  • op en af het bankje stappen
  • van staan naar zit en visa versa
  • een plastic box / bak van behandeltafel tillen en deze paar seconde vasthouden en dan weer neerzetten binnen een afgetekend vak 
  • traptreden op en af lopen
  • voet op de onderste traptree zetten en andere voet op de grond, vervolgens onderste voet steeds bij de ander zetten (steppen), waarbij de handen op de muur voor haar mochten steunen.

Het gooien met de pittenzak was een explosieve kracht meting, oftewel kort, eenmalig. Terwijl het tillen of traplopen de anaerobe functie test oftewel duurzaam/ lange kracht waarbij binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk de activiteit herhaald moet worden. 

De uitslag was niet verassend, de explosieve kracht was goed maar de lange kracht niet, waardoor ze aan de eisen voldeed om aangepast schoolmeubilair en kinderwagen voor afstanden voor thuis aan te vragen. De activiteiten die op tijd gingen waren erg zwaar voor haar, ze had het zichtbaar moeilijk en raakte er van streek van. Dit zagen we ook bij de conditietest welke uit o.a. een wandeltest van 30 min bestond. Haar therapeuten deden heel erg hun best om het leuk te houden voor haar maar het blijft pittig.

bron: kinderfysioroermond, martensfysiotherapie

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *