Het lipbandje
Het lipbandje is een randje van tandvlees onder de bovenlip, deze kan tot tussen de voortanden zitten. Hierdoor ontstaat er de welbekende spleet tussen de voortanden, maar hij kan ook in de onderkaak zitten. Wanneer een lipband te strak/ kort is, kan dit ook invloed hebben op de omringende spieren en weefsels. Hierdoor zal je kind compenserend gaan drinken en spieren op een verkeerde manier gaan gebruiken die niet nodig zijn ten tijde van het drinken. Als er veel compensatiegedrag aanwezig is zoals klemmen met de kaken, heeft dat gevolgen voor de rest van het lichaam. De spieren in de mond, keel, hals en schoudergebieden werken (te) hard mee om te kunnen drinken en eten, hierdoor ontstaan de zogenaamde blokkades/spanningen in de spieren. Dit uit zich bijvoorbeeld in overstrekt liggen, krom trekken, een voorkeurshouding of veel huilen. Ook kunnen er later problemen met praten ontstaan, maar dit is met name bij de aanwezigheid van een te kort tongriempje een probleem.
Indien een behandeling plaats vindt zal dit door een kaakchirurg, tandarts of KNO arts plaats vinden. Bij baby’s en jonge kinderen wordt er oppervlakkig wat verdovingszalf aangebracht met een wattenstaafje. Zodra de verdoving ingetrokken is wordt met een elektrotoom de lipband weg gehaald, door de elektrotoom word de wond direct dicht ”gebrand”. De ingreep zelf duurt een aantal seconden. Er zijn ook centra waar nog met een mesje het bandje word doorgehaald.
Als je kind behandeld is mag er direct na de behandeling flesvoeding of water worden gegeven. Het is beter om kort na de behandeling eerst vloeibaar eten te geven. Wanneer vast voedsel pijnlijk blijft is het advies om nog een paar dagen alleen vloeibaar te eten. Om de wond dicht te houden is het verstandig om geen heet of scherp gekruid voedsel te geven. De genezing kan van enkele dagen tot enkele weken duren. De wond ziet er diamant-/ruitvormig uit en lijkt eerst op een gaatje en veranderd na enkele dagen in een wit/gele kleur. De wond lijkt hierdoor ontstoken maar de gele kleur is een normale genezing van de slijmvliezen.
De wond kan soms nog in kleine mate nabloeden, er kan ook wat bloed in spuug of in de luier zitten(zwart kleurig) als je kind wat ingeslikt heeft. Bij aanraking van de wond kan het soms weer even bloeden. Dit kan geen kwaad, als het niet ophoud met bloeden de wond stelpen gedurende een aantal minuten met een schoon gaasje of doek.
De bovenlip krijgt meer mogelijkheid om te bewegen, maar dit gebeurt nog niet altijd vanzelf en daardoor blijft hij in dezelfde stand staan. De wondgenezing is zeer snel in de mond en het kan zijn dat de lipband weer vast gaan zitten. Daarom worden er oefeningen gegeven die je bij je kind moet uitvoeren zodat het soepel blijft.
bronnen: Jeroen Bosch ziekenhuis, MKA midden Brabant, tandartspraktijken Nederland, Deventer ziekenhuis, tandarts.nl, Tongriem kliniek Groningen